4

Cămin pentru persoane vârstnice

16
17
febe_20191121_KGB_6191
15

27
37
11

18

Cine suntem?

Căminul pentru Persoane Vârstnice FEBE, administrată de Fundația FEBE, funcționează pe lângă Parohia Reformată Între Lacuri din Cluj-Napoca din anul 2019 și este deschis în fața tuturor persoanelor vârstnice indiferent de apartenența națională, etnică sau religioasă. Activitățile desfășurate în instituție doresc să facă parte din misiunea Bisericii Reformate Între Lacuri, și anume: dorim să fim prezenți într-o manieră creștină la soluționarea problemelor societății în care trăim. Între anii 2004 - 2019 am îngrijit persoane vârstnice în căminul din Cluj-Napoca, strada Târnavelor nr. 1, având o capacitate de 25 locuri, iar din noiembrie 2019 am deschis un cămin nou pe strada Mureșului nr. 20-22 cu 68 de paturi. Într-o clădire modernă, construită după noile standarde de calitate, oferim servicii acreditate personalizate: ajutor în activitățile cotidiene, în problemele de sănătate care apar la vârsta a treia, totodată dorim să oferim un cadru familial pentru petrecerea apusului vieții. Acest concept dorim să îl înfăptuim prin organizarea diferitelor programe care vizează menținerea sau recâștigarea abilităților fizice sau mentale, sau reducerea fenomenului de izolare socială. O atenție specială se acordă beneficiarilor care suferă de demență sau au boala Alzheimer, oferim îngrijiri paleative, suport și consiliere aparținătorilor. Cu ajutorul a 40 de angajați și 9 voluntari oferim îngrijire și asistență 24 de ore din 24. Patru mese pe zi, terapie ocupațională, servicii speciale (kinetoterapie, masaj, pedichiură, coafură), activități în aer liber, excursii, plimbări organizate colorează viața beneficiarilor noștri.

Personalul

Personalul Căminului FEBE este alcătuit din medici (cu contract de prestări servicii specializați în: medicina de familie, psihiatrie, neurologie, kinetoterapie), asistenți medicali, asistenți sociali, bucătari, îngrijitori vârstnici, îngrijitori clădiri. Cei 9 voluntari permanenți oferă o mână de ajutor în îngrijire, primirea vizitatorilor, în organizarea activităților de petrecere a timpului liber, în administrație.

Planurile noastre

După ocuparea noului cămin în noiembrie 2019 urmează amenajarea interioară și extinderea în funcție de nevoile speciale ale vârstei a treia. Avem în plan amenajarea curții și grădinii cu pergole pentru petrecerea timpului liber a beneficiarilor împreună cu vizitatorii. Totodată plănuim introducerea unor activități de recuperare și reabilitare într-o sală de kinetoterapie cu specialiști în domeniu.

Îngrijire și asistență

24 de ore din 24 oferim ajutor în activitățile de zi cu zi: îmbrăcat, dezbrăcat, igiena corporală, aplicarea tratamentului medicamentos, mobilizare. Totodată punem accent pe păstrarea autonomiei beneficiarilor cât este posibil în condiții de siguranță. Îngrjirea se desfășoară pe cele trei etaje ale clădirii: la parter și etajul 1 oferim servicii persoanelor vârstnice care și-au păstrat autonomia mentală, dar au nevoie de ajutor continuu, iar la etajul 2 primim persoane vârstnice care suferă de demență și boala Alzheimer. Transportul între etaje se face cu ajutorul unui ascensor de persoane.

Asistență medicală

O echipă pluridisciplinară formată din medic, asistenți medicali, asistenți sociali și îngrijitori discută cu regularitate despre situația fiecărui beneficiar și caută soluții optime pentru rezolvarea problemelor medicale care apar. Asistenții medicali oferă servicii de specialitate: administratrea medicamentelor, aplicarea unor tratamente injectabile IM și IV, perfuzii, sonde urinare, pansamente, monitorizează tensiunea, glicemia și pulsul, previn sau tratează escarele. Se ține legătura cu cabinete medicale specializate în psihiatrie, neurologie, cardiologie, diabetologie. Se recoltează probe de sânge și urină, care se transportă la centre de recoltare.

Activități de ocupare a timpului liber cu scop terapeutic

Scopul programelor ocupaționale este petrecerea în mod util a timpului liber, astfel prevenind senzația de inutilitate și singurătate. Beneficiarilor le sunt oferite programe individuale: citirea presei zilnice, discuții personale sau programe de grup. În cadrul programelor asistenții sociali se folosesc de exerciții de antrenarea memoriei, muzică, lucru de mână, gimnastică. Activitățile de grup se desfășoară în sala multifuncțională după următorul program:

Programe speciale

Pe lângă serbarea zilelor de naștere a fiecărui beneficiar, organizăm zile deschise de mai multe ori pe an, când invităm aparținătorii și pe cei interesați la un garden party, primim vizita unor grupuri: copii de la Grădinița Reformată, școlari, coruri, organizăm întâlniri muzicale cu invitați din diferite domenii ale muzicii, ne pregătim în mod tradițional pentru sărbătorile religioase, organizăm plimbări, excursii și în afara orașului.

Servicii speciale

În cadrul instituției își oferă serviciile în mod regulat un coafor și un pedichiurist.

Activități cu caracter religios

Săptămânal, duminică la ora 12 are loc o slujbă ecumenică bilingvă (română și maghiară). Vinerea după masa de la ora 17 are loc un studiu biblic pentru cei doritori, iar pe parcursul săptămânii un preot reformat este gata să ofere sprijin duhovnicesc unde este nevoie.

Bucătăria

La subsolul Căminului este amenajată o bucătărie modernă, unde se prepară zilnic micul dejun, prânzul, gustarea și cina. În colaborare cu un medic nutriționist și ținând seama de regimurile prescrise de medic, se alcătuiește un meniu săptămânal echilibrat. Mâncarea preparată este transportată cu un lift de mâncare la fiecare etaj și se servește în sălile de mese. După nevoile individuale, se acordă ajutor parțial sau integral la servirea meselor. Deserturile se pregătesc deasemenea în bucătăria proprie.

Recomandări

S.O.T.

„Un loc plin de căldură unde oamenii cu inimă mare se ocupă atât de frumos de bunicii noștri. Sunt
recunoscătoare și îi recomand cu mare drag!”

E.N.

“Un loc plin de căldură, unde te simți ca într-o familie! Mulțumiri tuturor celor implicați în îngrijirea vârstnicilor, întrucât dovedesc profesionalism si susținere emoțională. Tot devotamentul pe care-l dovedesc în relația cu vârstnicii, dar si multitudinea de activități întreprinse cu acesția, reflectă starea pozitivă, liniștea sufletească și păstrarea deprinderilor. În acest loc am gasit întodeauna bunătate, seriozitate, generozitate si optimism.”

N.F.

“Este tot ce-și poate dori un aparținător, al unei persoane vârstnice cu probleme!! O clădire modernă cu dotări deosebite ,asistență medicală ,socială si religioasă!! Activități care susțin moral vârstnicii și care le oferă posibilitatea să socializeze și să nu se rupă total de îndeletnicirile casnice !! Posibilitatea aparținătorilor de a-și vizita rudele și de a participa la anumite activități cu diverse ocazii !! Nu in ultimul rând , mâncarea proaspătă, servită în sălile de mese pentru cei care se pot deplasa !! Mulțumim conducerii si colectivului de asistență socială, pentru toate aceste facilități și pentru grija care o poartă vârstnicilor !! Recomand cu căldură Căminul Febe celor care caută un loc pentru aparținătorii în vârsta cu probleme!!”

M.I.

„Vreau să mulțumesc centrului Febe din Cluj Napoca pentru răbdarea și bunătatea cu care își tratează fiecare pacient. La centrul Febe persoanele internate se simt ca într-o familie, având mereu activități care îi fac să se bucure de fiecare zi din plin. Personalul este foarte amabil și am format o nouă familie de când Mama mea face parte din ea. Recomand cu toată încrederea și mulțumesc încă odată pentru tot ceea ce facceți de la centrul Febe pentru toți oamenii în vârstă, în special pentru Mama care se simte iubită, respectată și îngrijită de către toți angajații centrului”.

B.D.F., beneficiară

“Home, acasă, otthon, sunt noțiuni importante pentru fiecare om. La această noțiune mai trebuie adăugată aceea de familie, esențială pentru oricine. Casa, familia, prietenii, vecinii reprezintă repere foarte importante în viața fiecăruia dintre noi. Reconstituirea pe cât posibilă acestor elemente se doresc a fi refăcute de către cei care s-au străduit să creeze acest lăcaș. Toate acestea însă nu pot fi realizate fără bunăvoința celor pentru care s-a creat. O familie închegată presupune multă voință, încredere, răbdare, respect și recunoștință. Prin activitățile căminului se consolidează această familie spre binele nostru al tuturor, motiv pentru care MULȚUMIM. “

S.O.M.

“Căminul Febe este ca o a doua casă pentru bunica mea. Mă bucur mult că am găsit un loc atât de primitor și cald. Începând cu conducerea căminului care are grijă de bunicii noștri într-un mod profesional, mai ales în această perioadă delicată și continuând cu personalul amabil, deschis și prietenos, recomand oricui această locație de îngrijire a bunicilor. Apreciez foarte mult ca bunica este implicată în diverse activități care o relaxează si o mențin activă fizic si psihic. Mesele bogate și gustoase, de asemenea se servesc conform unui program bine stabilit. Curățenia este cu siguranță un aspect deosebit de important și căminul respectă această condiție. Vă mulțumim frumos pentru tot ce faceți pentru noi”.

Întrebări frecvente

Până când poate să rămână un beneficiar în instituție?

La cererea familie persoanele vârstnice pot rămâne în instituție până la sfârșitul zilelor. Contractul de acordare de servicii sociale se încheie pe un an și se înnoiește anual.

Care sunt prețurile serviciilor acordate și ce includ ele?

Contribuția personală pentru anul 2024 oscilează între 5000 și 5500 Ron lunar, în funcție de gradul de dependență al beneficiarului. Această sumă nu include medicamentele, materialele de incontinență și serviciile speciale: manichiură, pedichiură, coafor, kinetoterapeut, masaj.

Ce poate să aducă beneficiarul în instituție?

Beneficiarii își pot aduce în instituție lucrurile personale, decorațiuni interioare, tablouri preferate, lucruri cu ajutorul cărora vom crea pentru ei un spațiu cât mai plăcut.

Există listă de așteptare și cum pot să mă înscriu?

Da, există o listă de așteptare și cei interesați se pot înscrie pe această listă completând o cerere (existentă pe acest site sau la sediul instituției)

Contact FÉBÉ

Telefon

Director executiv:
Kozma Erika

0751 133 763

Adresă

Str. Mureșului,

Nr. 20-22

Cluj-Napoca, România

Ia legătura

"*" indicates required fields

Toate câmpurile sunt obligatorii

Contact FÉBÉ

Telefon

Director executiv:
Kozma Erika

0751 133 763

Adresă

Str. Mureșului,

Nr. 20-22

Cluj-Napoca, România

© FÉBÉ 2024 • Strada Mureșului, Nr. 20-22 - Cluj Napoca • Tel: 0751 133 763