5

Idősek otthona

16
17
febe_20191121_KGB_6191
15
27
37
11
18

Kik vagyunk?

A FÉBÉ Alapítvány által működtetett Idősek Otthona a Tóvidéki Református Egyházközséghez tartozik, és nyitva áll minden idős személy előtt nemzeti, vallási, etnikai hovatartozás figyelembevétele nélkül. Az otthonban folyó tevékenységünkkel bele kívánunk simulni a Tóvidéki Gyülekezet által megfogalmazott vízióba, mely szerint keresztyén módon kívánunk jelen lenni a társadalom problémáinak a megoldásában. 2004 - 2019 között a Küküllő utca 1 szám alatti otthonban 25 idős és fogyatékkal élő személyt gondoztunk, 2019 novemberében pedig megnyílt az új, 68 férőhelyes otthonunk a Maros utca 20-22 alatt. A legújabb standardok szerint épült otthonban akkreditált és személyre szabott szolgáltatásokat nyújtunk a mindennapi tevékenységekben, az időskorral járó betegségekkel való megküzdésben, ugyanakkor hangsúlyt fektetünk arra is, hogy személyreszabottan minden idős ember számára szebbé tegyük élete alkonyát. Történik ez különböző programok szervezése által, amelyek a szellemi és fizikai képességek megtartását célozzák, vagy a társadalmi izolálódás érzését enyhítik. Külön figyelmet fordítunk a demenciában vagy Alzheimer korban szenvedő időseink gondozására, a végső stádiumban levő idősek kísérésére, illetve a hozzátartozókkal való segítő jellegű kapcsolattartásra. Családias környezetben 40 alkalmazott munkatárs és 9 önkéntes segítségével gondozást és ápolást biztosítunk a nap 24 órájában. Napi négyszeri étkezés, orvosi jelenlét, rendszeres foglalkoztatás, speciális szolgáltatások (kinetoterapeuta, masszőr, fodrász, manikűr, pedikűr), szabadtéri tevékenységek, kirándulások tarkítják időseink hétköznapjait.

Munkatársaink

A Fébé Otthon személyzetét szakorvosok (szolgáltató szerződéssel működő sűrgösségi orvos, neurológus, pszichiáter, kinetoterapeuta), orvosi asszisztensek, titkárnő, idősgondozók, szociális munkások, szakácsok, takarító személyzet alkotják. Önkénteseink a gondozásban, látogatók fogadásában, szabadidős tevékenységek szervezésében nyújtanak segítséget.

Terveink

Az új épület birtokbavétele után (2019 november) következik az otthon és környéke berendezése az idősek speciális igényeinek megfelelően. Tervezzük az udvar és kert berendezését kisebb lugasokkal, ahol a lakók és látogatóink szívesen töltenek el együtt egy kis időt. Terveink között van az otthonunkban rehabilitációs tevékenységet is szervezni. Szeretnénk a jövőben kinetoterápiás szolgálatatásokat is nyújtani egy erre berendezett helységben.

Gondozás

A nap 24 órájában segítséget nyújtunk a napi feladatok elvégzésében: öltözés, mosakodás, fürdés, orvosság adagolás, helyváltoztatás, ugyanakkor hangsúlyt fektetünk az önállóság megtartására biztonságos körülmények között. A gondozás az épület három szintjén történik: a földszinten és első emeleten olyan idősek számára biztosítunk szolgáltatásokat, akik megőrizték mentális épségüket, a második emeleten fogadjuk a demenciában és Alzheimer betegségben szenvedő időseket. Az emeletek között személyi és ételfelvonó működik.

Orvosi ellátás

Egy orvosból, orvosi asszisztensekből, szociális munkásból, ápolókból álló pluridiszciplináris csapat beszéli meg az idősek ápolása során jelentkező problémákat és együtt keresik a megoldásokat. Az orvosi asszisztensek végzik a szükséges kezeléseket: orvosságadagolás, kötözés, injekciózás, perfúziók alkalmazása, vérnyomás és vércukorszint monitorizálása, felfekvési sebek kezelése. Beteg időseink heti egy alkalommal vagy szükség esetén orvosi ellátásban részesülnek. Kapcsolatot tartunk szakorvosokkal is: pszichiáter, neurológus, kardiológus, diabetológus, táplálkozásszakértő, fogorvos vizsgál a helyszínen vagy különböző rendelőkben, ahova betegeinket autóval szállítjuk.

Terápiás jellegű foglalkoztatások

A foglalkoztatás célja a szabadidő hasznos eltöltése, amely segít elkerülni a magányosságot, a tehetetlenség érzést, a tétlenséget. Mindenkinek személyre szabottan, a képességei szerint választjuk ki a számára megfelelő foglalkozást. A foglalkoztatás lehetőséget ad az információgyűjtésre, az erőforrások felismerésére, a kommunikáció javulására. A rendszeres tevékenység lehetőséget ad az emlékezésre, a demencia szinten tartására, lassítja az öregedés folyamatát, amely által az idős személy hasznosnak érzi magát és növeli az önbecsülését. Vannak egyéni és csoportos foglalkozásaink. Több foglalkoztatási típust alkalmazunk az idősgondozásban: memóriafejlesztés, zenélés- éneklés, kézművesség, torna, közös ünneplés, vallásos foglalkozások, játékok, irodalmi kör. Két szociális munkás állandó és alkalmi önkéntesek segítségével rendszeresen terápiás jellegű programokat szerveznek. A heti tevékenységek általában a következő program szerint zajlanak:

Konyha

Az épület alagsorában egy modernül felszerelt konyha működik, ahol naponta reggeli, ebéd, uzsonna és vacsora készül. Táplálkozásszakértővel együttműködve és a beteségekre ajánlott diéták figyelembevételével készül el a heti menü. Az ételfelvonó segítségével az elkészített ételeket az emeletekre szállítják, ahol az ebédlőkben szolgálják fel. Szükség szerint a gondozók segítséget nyújtanak az étkezéseknél. A desszertek ugyancsak az otthon konyhájában készülnek.

Rendkívüli alkalmak

A születésnapok megünneplése mellett évente többször nyílt napot szervezünk, ahova a hozzátartozókat és érdeklődőket meghívunk egy kerti partira, csoportokat fogadunk (óvodásokat, iskolásokat, kórusokat), zenés délutánokat rendezünk meghívottakkal, hagyományosan ünnepeljük a vallási ünnepeket, sétákat, kirándulásokat szervezünk.

Speciális szolgáltatások

Otthonunkba rendszeresen látogat fodrás és pedikűrös.

Vallásos jellegű alkalmak

Hetente, vasárnap délben 12 órakor ökumenikus kétnyelvű istentiszteletet tartunk (románul és magyarul). Péntek délután 17 órakor bibliaórát tartunk, egy református lelkész pedig a hét folyamán igény szerint egyéni beszélgetéseket folytat.

Visszajelzések

K.G.

“Kíváló minőségű ellátás, korszerű felszerelés, barátságos, családias hangulat. Megnyugtató érzés szeretteinket biztonségban, jó kezekben tudni. Köszönet a lelkes és lelkiismeretes kis csapatnak, akik az időseink testi-lelki épségéről gondoskodnak!”

Gy. T.

“Emberséges, tiszta és nyugodt környezet.
Segítőkész, barátságos, nyitott alkalmazottak.
Biztonságos, ötletes rendezvények.”

E.H.

“Több mint fél évvel ezelőtt nem volt más választásunk és a legyengült egészségi állapotú 89 éves apukámat a Fébé gondviselésére bíztuk. Nagyon féltünk, hogy mi lesz vele egy idegen helyen és idegen kezekben. Most már ez a félsz a múlté az első 8 hónap eltelte után. A legjobb döntést hoztuk amikor a Fébét választottuk. A lehető legjobb kezekben van apukám. Nagyon sok szeretetet, törődést és gondviselést kap egy kedves, szerető, professzionista személyzettől, egy gyönyörű, modern, jól felszerelt és nagyon tiszta környezetben. Csak ajánlani tudjuk mindenkinek a Fébé Idősotthont, a mi tapasztalatunk 100% pozitív, nagyon köszönjük és hálásak vagyunk azért , amit az idősekért tesznek és ahogyan teszik.”

Steliana

A Fébé Otthon egy családi ház sok nagyszülővel, akiknek sok szeretetben, gondoskodásban és kényelemben van részük. Köszönjük az egész munkatársi közösségnek az odaadást és áldozatos szolgálatot.

Gyakori kérdések

Meddig maradhat egy idős az otthonban?

A család kérésére az idősek életük végéig nálunk maradhatnak. A szerződés egy évre szól, és megújítható.

Mennyibe kerül a hónaponkénti ellátás és mit foglal magába?

A személyes hozzájárulás 2024-ben 5000 és 5500 RON között van, attól függően, hogy mennyi gondozásra van szüksége az idős személynek. Ez az összeg nem tartalmazza a gyógyszereket, pelenkákat és a rendkívüli szolgáltatásokat: manikűr, pedikűr, fodrász, kinetoterapeuta, masszázs.

Mit hozhat az idős ember az otthonba?

Személyes dolgait, kedvenc bútordarabokat, dísztárgyait, amelyek által új környezete még otthonosabbá válik.

Létezik-e várakozási lista és hogyan kerülhetek rá?

Igen, létezik. Az itt letölthető kérvény alapján lehet a várakozási listára kerülni. A kérvényt az otthonban, személyesen is ki lehet tölteni.

Elérhetőség FÉBÉ

Telefon

Ügyvezető igazgató:
Kozma Erika

0751 133 763

Cím

Maros u. 20-22 sz.

Kolozsvár, Románia

© FÉBÉ 2024 • Maros u. 20-22 sz. - Cluj Napoca • Tel: 0751 133 763